donderdag 31 december 2009
dagnotities 31 december 2009
Een goed, gezond en voorspoedig 2010
opdat we blijven lezen
---
22.49 - herlas zojuist op pomgedichten een oudejaarsgedicht van eigen makelij uit 2007. & aangezien we pas over een uur beginnen met het vervaardigen van nieuw werk - ja we hebben wilde plannen voor 2010 - ook te hier even in herhaling :
Oudejaarsavond
er wijzen meisjesvingers
naar appel - maar ik
pluk liever toch de nacht
sirene sneeuw 't laken zwart
op de maat van keel & violen
als afrikaantjes in accuzuur
zo dompelen we nog even
& strompelt je strot
weer mooi tot schuurpapier
want we lezen lucebert we lezen
tussen regels door verlangend
jouw bitter garnituur
---
woensdag 30 december 2009
dagnotities 30 december 2009
dinsdag 29 december 2009
dagnotities 29 december 2009
schoppen mag
dat salvador dali een horloge
had ingeslikt & je niet wilde
weten hoe die er uit zou komen
want we meten de tijd niet meer
maar ondergaan de zon
als één dag tot jaren aaneen
groundhogday
ook al zo'n kutfilm
dat het jou nog meeviel dat er
niet opeens een kale boom opdoemde
alwaar een landloper iedere toevallige
passant vroeg wanneer godot zou komen
& nee - beckett doet mij
niet aan een emmer denken
---
20.45 - uit het schetsboek geklapt
maandag 28 december 2009
dagnotities 28 december 2009
zondag 27 december 2009
dagnotities 27 december 2009
schoenendoos
niemand
die er nog van opkeek
dat je er foto's in bewaarde
krantenknipsels & programmaboekjes
waarin je naam verkeerd geschreven stond
ze vonden
sandalen & waterschoenen op zolder
het liep niet meer - de woorden
& in het groene glas
een datum
waarachter twijfelend de zon
---
00.26 - uit het schetsboek geklapt
14.18 - Poetry in motion (1): Anne Waldman
14.34 - Poetry in motion (2): The life and work of piri thomas
15.29 - Poetry in motion (3) : Pablo Neruda
zaterdag 26 december 2009
dagnotities 26 december 2009
....
aan elk dorp
kwam een eind
de fiets
& kranten
van de brug
dat ze dreven
waar jij
vandaan gekomen was
cirkels
& de grote stad
daar had je posters van
---
00.13 - vandaag in sepia : Mathieu Cordang
Mathieu Cordang geboren op 26 december 1869 te Blerick was Nederlands Wielerpionier en specialist in lange afstandswedstrijden en het stayeren.
Als amateur werd Cordang reeds wereldkampioen stayeren in 1895 te Keulen. Ook won hij lange afstandswedstrijden die al lang niet meer bestaan, zoals Amsterdam-Arnhem-Amsterdam (1894 en 1895), Amsterdam-Utrecht-Amsterdam (1894 en 1895) Leiden-Utrecht-Leiden (1894 en 1895) In 1894 vestigde hij een wereldrecord op de mijl op de tandem (tezamen met Ballieux) Een jaar later versloeg hij in een wedstrijd de sneltrein Maastricht-Roermond.
Mathieu Cordang was professional van 1896 tot 1900. In 1897 ontging hem de winst in Parijs-Roubaix toen hij op de wielerbaan van Roubaix ten val kwam. (wie meer zou willen weten over het wedstrijdverloop verwijs ik graag naar "Parijs-Roubaix - kroniek van een legende deel 1 1896-1939 van Pascal Sergent uit 1991) Hij eindigde dat seizoen overigens eveneens als tweede in Bordeaux-Parijs. Het hoogtepunt van zijn profcarrière kwam in hetzelfde jaar. Op de wielerbaan in Crystal Palace in Londen reed hij maar liefst vijf wereldrecords. (alwaar de organisatoren naar verluidt behoorlijk voor in de buidel moesten tasten)
Daarna legde Cordang zich weer toe op het stayeren. In 1898 won hij de Grote Prijs van Amsterdam & reed hij gedurende de Bol d'Or 1900 een werelddagrecord, door (met gangmaking) in 24 uur 999 kilometer en 651 meter te fietsen. Tijdens de Olympische Zomerspelen 1900 in Parijs won hij goud op de 3 kilometer, maar deze koers van professionals werd later niet officieel erkend door het IOC.
Na zijn wielercarrière had hij een garagebedrijf in Swalmen. Hij overleed aldaar op 29 maart 1942 op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.
(bron: wikipedia)
Meer gegevens over Cordang treft u onder andere op sportgeschiedenis.nl
00.27 - van de kerstman een mooi op maat gemaakt doosje voor de gedichten en redevoeringen van Pieter Nieuwland gekregen, maar voelt zich nog steeds uitermate op zijn gemak in een verder geheel kerstvrije woonkamer
09.35 - vandaag in sepia - 26 december 1891
de geboortedag van Henry Miller
"Everything that happened to me happened too late ... it was even so with my birth. Slated for Christmas, I was a half hour too late" (Tropic of Capricorn)
22.20 - uit het schetsboek geklapt
vrijdag 25 december 2009
dagnotities 25 decenber 2009
Bunker
je kon er zo mooi
verstoppertje spelen
het blinde meisje
dat ons dan zocht
geloofde dat het
altijd nacht was
& dat het binnen
ook regenen kon
---
00.11 - & de vraag of er ooit een beter kerstnummer geschreven is :
donderdag 24 december 2009
dagnotities 24 december 2009
(missent to Manilla)
je kunt de datum niet meer lezen
& ook niet waar vandaan
alleen het woordje liefste
zweeft nog
als de ballerina op de voorkant
een roestvlek waar haar ogen zaten
---
blame it on the job
woensdag 23 december 2009
dagnotities 23 december 2009
van Goethe en citroenen
we lagen in het gras & jij
plukte een trein uit de lucht
of beter gezegd
je wees hem aan
want niemand weet
waarheen precies
daar staat nu een fabriek
tenminste
er komt rook uit
---
21.22 - vanavond weer eens de kleine blonde dood uit mijn kastje met Büchiana tevoorschijn gehaald ter herlezing, maar ditmaal niet verder gekomen dan de voorkant. De illustraties van Vladimir Suchanek blijven me fascineren. Op Büchs "De Blauwe Salon" "Goethe & geen einde" & "De taal als blauw" treft men overigens ook werken van Suchanek aan.
Suchanek is geboren op 12 februari 1933 in het noordoosten van Bohemen. Hij studeerde in 1954 af aan de Pedagogical University in Praag en in 1961 aan de kunstacademie van Praag. In 1965 werd hij lid van de vereniging van Tsjechische grafische kunstenaars Hollar.
Suchánek concentreerde zich al snel op de kleurenlithografie, een techniek waarin hij nog steeds nieuwe mogelijkheden van expressie weet te vinden. Sucháneks werk is een voortzetting van het symbolisme, een stroming die populair was aan het eind van de 19e eeuw.
meer info over Suchanek treft u onder andere hier
dinsdag 22 december 2009
dagnotities 22 december 2009
Via Dolorosa
de zoveelste statie
bleek een muur te zijn
alwaar
een vermoeide Jezus
zijn handafdruk
had achtergelaten
dat zou men
aan het Roelof Hartplein
nu ook eens moeten doen Jan
& ik geloof
---
15.25 - dat het gister, ondanks het toch iets tegenvallende poëzie- c.q slamgehalte (albert bobeldijk stak er immers toch met kop en schouders bovenuit, waardoor er nauwelijks sprake was van een echte strijd) nog een uitermate vermakelijke avond te Festina is geworden
enkele bekenden gesproken - virtuele bondgenoten van een gezicht voorzien - & dat mijn aanwezigheid nog vastgelegd is ook
16.45 - de eerste kerstinkopen & dat je dan altijd weer langs een boekhandel komt:
in een vertaling van Nicolaas Matsier. Aangevuld met de nieuwste van Manon Uphoff & Leo Blokhuis. Terwijl ik Dan Penn opzoek via google verblijf ik.
17.15 - De Nederlandse dichter, prozaïst, vertaler, polemist en essayist Gerrit Komrij komt binnenkort met een nieuwe poëziebloemlezing. Daarin richt hij zijn blik nu ook op de jongste generatie dichters. In De 21ste eeuw in driehonderd gedichten maakt hij de stand van zaken op van de allernieuwste poëzie, “een bundel die bulkt van de vitaliteit en het ontluikende talent”, aldus uitgever De Bezige Bij in zijn voorjaarsaanbieding. Het boek verschijnt in februari 2010. Bij zijn selectie hanteerde Komrij de leeftijdsgrens van tweeëndertig jaar: hij koos uit de poëzie van alle dichters die nog niet ouder werden dan Christus ooit werd. (Bron : de papieren man )
18.43 - het boek is af maar de dichter leeft nog
19.67 - nog een mooie geschiedenis bewerking door Crumb
(dat die you tube filmpjes er niet in hun volle breedte op willen, werkt onderhand toch aardig op m'n zenuwen)
& over de tekenaar zelve
The Confessions of Robert Crumb
Geüpload door Reghy. - Ontdek video's over mensen, familie en vrienden.
22.15 - op de contrabas las ik zojuist met betrekking tot de eerder vandaag genoemde bloemlezing van Komrij nog even het volgende : "Uit betrouwbare bron vernamen we dat het gaat om dichters jonger dan 34 (en niet, als in de aanbiedingsbrochure gemeld, 33) en dat het aantal gedichten niet 300 bedraagt, maar gevoelig minder, ergens rond de 180." - maar benieuwd blijven we - zou mooi zijn indien er ook enkele talenten werden opgenomen die op het moment nog bundelloos zijn, maar dat is natuurlijk aan de meester zelf. Zou het iets uitmaken dat ik in 2005 pas 33 was?
maandag 21 december 2009
dagnotities 21 december 2009
---
kunst
ik kom werkelijk
niet veel verder
dan een zadel
& een stuur
maar eerlijk
is eerlijk
ze hangen wel mooi recht
---
14.45 - zojuist mijn geduld weer eens op de proef gesteld met het openen van een vuilniszak - althans met een poging daartoe. Wrijven zei moeder altijd - dat werkt het beste - maar ik vrees dat ik de diepvrieskip nog eerder op kamertemperatuur heb
15.45 - aangezien ik meer vertrouwen heb in de batterijen van Martijn dan in het openbaar vervoer volg ik de poezieslag te festina vanavond maar beter vanachter mijn computer - hier live te volgen - natuurlijk valt er vanavond geen vlokje en blijken de wegen kurkdroog - maar de weergoden verzoeken gaat me net iets te ver - waarvan akte
17.47 - klaarblijkelijk ga ik toch - niets zo veranderlijk
01.45 - och was ik maar ... maar verder altijd gezellig daar in de Jordaan
zondag 20 december 2009
dagnotities 20 december 2009
19.59 - zojuist weer even een kijkje genomen op http://edithringnalda.nl/ - mooi om weer eens iets uit Huize Vinkenoog te vernemen. "vertrouwd en al jaren mee opgegroeid"
Morgen misschien weer eens een bezoek brengen aan Festina - het slammen voor even afgezworen (of beter gezegd het deelnemen aan slams) - aangezien er maar weinig uit de pen wil vloeien dat ik zonder enige vorm van schaamte de zaal in wens te slingeren - een sabbatical in de polder zoals u wilt - maar kijken kan geen kwaad. Opdat de weergoden met mij zullen zijn.
21.24 - Shakespeare & co - of zoals een boekhandel zou moeten zijn
22.15 - na het voldaan dichtslaan van oorlog & pap - nog even een blik werpend op een valse lente : een documentaire over Johnny van Doorn.
23.45 - wachtend op een korte samenvatiing van de derde dag van het WK Darts te Londen, dwaalden mijn gedachten af naar verschillende gesprekken die ik de afgelopen dagen voerde over het fenomeeen van Doorn. De meeste van mijn gesprekspartners kenden van Doorn wel. Jammer was enkel wel dat hij door meerdere van hen gelinkt werd aan één bepaalde daad, namelijk het boren van een gaatje in zijn schedel. Als antwoord zou ik u graag even voor willen stellen aan het volgende heerschap : Bart Huges
vrijdag 18 december 2009
dagnotities
niemand
laat hier
voeten na
de mal
spuugt bloed
& rond
mijn ogen
vinken vogels
reeds
de dagen af
---
donderdag 17 december 2009
dagnotities - ook op zondag
of ik dood ben
begraven sta
die stem
je krijgt er gratis
een kelder bij
maar 't vocht
kun je niet drinken schat
van pierlala tot poppenkast
& het vlees
snijdt zichzelf hier
---
woensdag 16 december 2009
aanwinsten bibliotheca Jurgiana
* Guus Bauer - De watervrees van Winkler
* The Blue Poet Society - jaarboek 2008/2009
* Theodor Holman - Theo, Theo - een vriendschap in sonnetten
* Ernst Jünger - Luitenant Sturm
* Nico Keuning - Oorlog en pap - Het bezeten leven van Johnny van Doorn
* Frans Mouws & Paul Westgeest - op weg naar Wassenaar
* Marcel Schaap - Bouvetoya & Iles Kerguelen - eilanden der vergetelheid
* R J Trügg - De Stevenson nijverheid
* Gerrit Jan Zwier - Naar de rand van de kaart - Reis door Patagonie & langs Zuid Atlantische eilanden
Alleen Gerard Reve - kroniek van een schuldig leven 1 de vroege jaren 1923 - 1962 van Nop Maas dient nog ter lezing in de woonkamer te blijven liggen - het beste voor het laatst? je hoort het me in ieder geval niet zeggen.
& ja er zijn ondertussen inderdaad enkele stapeltjes geruisloos afgevoerd
dagnotities
je groet de dingen terwijl je Cees heet & niemand die het opvalt
---
hoe moet dat toch - als je niet eens weet - hoe je een boerka moet verwijderen - over het hoofd of zit er een rits in - klittenband kraakt
---
down to earth
er is werkelijk niets poëtisch aan vliegtuigen zei ze - daarentegen zat er altijd wel verdomd veel muziek in
---
dinsdag 15 december 2009
dagnotitie
ergens in een keukenkast
staat nog jouw glimlach
op sterk water - de pot
die ik elke verjaardag
weer op tafel zet
oeverloos oranjebitter
& roggebrood met spek
---
zondag 13 december 2009
dagnotities
de dood
is slechts
een bijgebouw
onafgerond
& dat het tocht
sandalen aan
voor god
& nagels
snijden
morgen open
----
(missent to manilla)
& ook niet waar vandaan
alleen het woordje liefste
zweeft nog
als de ballerina op de voorkant
een roestvlek waar haar ogen zaten