zondag 12 juli 2009

tournotities (saint gaudens - tarbes)

een etappe met col d'aspin en col du tourmalet in zijn gelederen belooft het één en ander totdat de tourorganisatie tot het besluit komt om de finish op een afstand van 80 kilometer van de laatste belkimming te leggen. Laten we dan maar hopen op één of ander wonder.
---
Slechte omweg. Dat is de letterlijke betekenis van Tourmalet. Figuurlijk overigens ook aangezien er in de Franse Pyreneeen makkelijkere wegen te vinden zijn. Deze naam kreeg de col, omdat de hindernis alleen genomen werd wanneer de valleien overstroomd waren. Al in 1736 werd begonnen met de aanleg van de pas. Ook in de tourhistorie kent de Tourmalet een roemrucht verleden. In 1910 werd de berg voor het eerst in de route opgenomen. Octave Lapize kende de primeur om er als eerste boven te komen. Ivan Basso was in 2006 de laatste.



Beroemd is ook het verhaal van Eugene Christophe. De Fransman degradeerde in 1913 op de Tourmalet alle kampioenen. Met grote voorsprong bereikte Christophe de top, waar hij kranten onder zijn trui stopte als bescherming tegen de kou in de afdaling. Drie kilometer onder de top voltrok zich echter een drama. De voorband van Christophe's fiets werd door een scherpe steen aan flarden gescheurd en de velg bonkte hard op de stenen. Voordat hij kon remmen zakte de Fransman door zijn fiets, doordat de vork was gebroken. Met zijn fiets over de schouders en het voorwiel in de linkerhand begon hij lopend aan de afdaling. Pas na een half uur haalden zijn achtervolgers hem in. Eugène Christophe bereikte na twee uur lopen Saint-Marie-de-Campan, waar hij de vork van zijn fiets repareerde bij de smid van het gehucht. Na anderhalf uur zette Eugène Christophe onder luid applaus van heel het dorp de achtervolging in op de renners, die vier uur eerder al waren gepasseerd. Christophe haalde in de volgende etappes nog zoveel van zijn achterstand in, dat hij op de 7e plaats in het eindklassement eindigde.

Op slag was Eugène Christophe een beroemd man. Dat een zelfsoortig drama hem in 1919 nogmaals een mogelijke tourzege koste, maakt het verhaal er achteraf bezien enkel nog maar wranger op.

Op de schuur waar ooit de Smidse was gehuisvest prijkt nog steeds een plaquette, die ons aan dit heroïsche verhaal zal blijven herinneren.
---
Voor gedetaileerde gegevens over de beklimming van de tourmalet klikt men hier
---

Geen opmerkingen: