woensdag 10 maart 2010
vandaag in sepia - Laurie Langenbach
Laurie Langenbach (Den Haag, 10 maart 1947 - Den Haag, 25 oktober 1984) was een Nederlands schrijfster en publiciste.
Langenbach groeide op op Borneo. Later was ze enige tijd zangeres van de Amsterdamse progressieve rockband Ahora Mazda. Met deze band maakte ze in 1970 een plaat met dezelfde naam. Ook schreef Langenbach veel songteksten.
Als twee flowerpower-meisjes, richtte zij samen met Dini Damave 'Woman Power' op, een feministische groepering, naast het door linkse studenten en studentes opgerichte 'Dolle Mina', dat wel veel succes oogstte.
Langenbach begon haar schrijverscarrière als een van de eerste medewerkers van het tijdschrift Hitweek. Willem de Ridder en Peter J. Muller 'ontdekten' haar op een landelijke fanclubdag in Utrecht. Tot dan toe schreef zij stukjes in het fanclubblad van ZZ en de Maskers. Muller vond haar 'mysterieus mooi' en biechtte haar zijn liefde op. Toen bleek echter dat Langenbach al heel lang verliefd was op de sologitarist van ZZ en de Maskers.
Haar debuutroman Geheime liefde, maakt duidelijk hoe obsessief zij in de liefde kon zijn. Haar jarenlange onbeantwoorde 'geheime liefde' betrof dit keer de schaker Jan Timman. Het werk deed nogal wat stof opwaaien. Haar werk wordt wel omschreven als sensueel, zintuiglijk en subjectief.
Langenbach was de laatste jaren van haar leven de levensgezel van Wally Tax en stond sterk onder invloed van de omstreden macrobioot Adelbert Nelissen. In 1983 manifesteerden zich de eerste tekenen van baarmoederhalskanker maar ze wilde er niets aan laten doen. Langenbach wilde niet leven in een incompleet lichaam en vond dat haar ziekte niet-operatief verholpen moest worden. Ze ging samen met haar partner gedurende zes maanden naar een reeks Japanse trainingskampen van een genezer, genaamd Oki. Bij de behandeling ging het om een mengeling van religie en genezing. Ze leenden twintigduizend gulden om de reis en behandeling te kunnen betalen. Tax ging mee, ook al hij geloofde er niet zo in. Langenbach overleed niet lang daarna.
Bibliografie
1977 - Geheime liefde
1978 - Hier mijn hand en dáár je wang: wat intieme correspondentie (briefwisseling met Heere Heeresma)
1980 - Vera
1981 - Gevallen vrouwen
1981 - De Derde Deur. (samen met Bertus Aafjes, Remco Campert, Louis Ferron en Jan Willem Holsbergen; verhalen, relatiegeschenk, niet in de handel)
1983 - Al dat zweet
bron: wikipedia
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten