zaterdag 4 februari 2012Mischa Hillesum (1920-1943), broer van dagboekschrijfster Etty Hillesum, wordt in zijn tijd beschouwd als het grootste pianotalent dat Nederland in lange tijd heeft gekend. Onder andere de dirigent van het Concertgebouworkest, Willem Mengelberg, roemt zijn spel. Enerzijds begaafd, anderzijds balancerend op de rand van krankzinnigheid, verovert Mischa Hillesum de harten van zijn publiek.

Wanneer de familie Hillesum op transport dreigt te worden gezet, bemoeien Mengelberg en de directeur van het conservatorium, Willem Andriessen, zich met de zaak. Zij schrijven de bezetter een verzoekschrift om het pianotalent voor Nederland te behouden. Maar Mischa weigert zijn familie alleen te laten. De Hillesums worden afgevoerd en geen van de familieleden overleeft de oorlog.

Jan Willem Regenhardt schreef de biografie van Mischa Hillesum. Bij het boek, verscheen ook een cd met de opnames die pianiste Marianne Boer van Mischa's composities maakte.

AVRO Klassiek maakte een reportage over het leven van de jonge musicus. Biograaf Regenhardt, musicologen Jet Schouten en Leo Samama en pianiste Marianne Boer komen aan het woord en schetsen zo een beeld van het betoverende talent van Mischa Hillesum.

Geen opmerkingen: