woensdag 28 november 2012

topsy de olifant
Topsy, een tamme olifant bij het Adam Forepaugh Circus te New York, werd in 1903 ter dood veroordeeld omdat ze drie mensen had omgebracht, waaronder een trainer die haar een brandende sigaret probeerde te voeren. De olifant werd daarom als een gevaar voor mensen gezien.

In eerste instantie werd erover gesproken om de olifant op te hangen, maar daar werd van afgezien na protesten van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals.

Thomas Edison stelde voor elektrocutie uit te voeren, wat sinds 1890 tot dat moment alleen gebruikt werd om de doodstraf tegen mensen uit te voeren. Edison heeft gedurende die jaren een groot aandeel gehad in de promotie van elektrocutie en had eerder ook  Harold P Brown in dienst genomen, de uitvinder van de elektrische stoel.  Edison, tevens filmproducent, zette de uitvoering van de doodstraf daarbij op film. Later zou hij deze uitbrengen onder de titel Eloctrocuting an Elephant (Het elektrocuteren van een olifant).

Om de executie succesvol te laten verlopen, werden Topsy wortels gevoerd waaraan 460 gram  kaliumcyanide was toegevoegd. Hierna werd de dodelijke stroomstoot van 6600 volt toegebracht. Topsy was binnen enkele seconden dood. Het gebeuren werd aanschouwd door 1500 mensen publiek en Edison's film werd door het hele land vertoond.(bron: wikipedia)

Geen opmerkingen: