zondag 2 december 2012

2 december 1828


Simon Paap werd geboren op 25 mei 1789 te zandvoort als zoon van Jan Paap & Jannetje Kraay die overigens beide een normaal postuur hadden.

Op zijn elfde mat Simon slecht 56 centimeter. Rond die periode verkocht vader Jan zijn vissersboot en ging met zijn zoon de kermissen langs. Een taak die later overgenomen zou worden door zijn schoonzoon Jacob Hollenberg. Zo trad hij op door heel nederland maar ook in België, Duitsland & Engeland.

Uiteindelijk zou Simon een lengte bereiken van 84 centimeter bij een gewicht van 14 kilo.

In de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem is de lengte van Simon Paap aangegeven met een zwart marmeren staaf, vlak naast die van de al even bekende reus Daniël Cajanus, die een eeuw eerder leefde.

Paap stierf op 2 december 1828 te Dendermonde aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd begraven in Zandvoort, maar zijn stoffelijk overschot werd later volgens de overleveringen door zijn zwager verkocht om in het anatomisch kabinet van professor Hendriksz. bijgezet te kunnen worden. Toen de gemeente Zandvoort dit te horen kregen, werd het graf geopend en trof men de botten van een kind van ongeveer zes jaar oud.

In 1843 werd het skelet als onderdeel van de collectie van de reeds overleden professor verkocht aan de hoogst biedende, waarna het spoor doodloopt.

bron : De tentoongestelde mens - Walburg pers 1993

Geen opmerkingen: