zaterdag 6 september 2014

Tom Koreman (1915-1943)


Enkele jaren geleden kocht ik dit bibliofiele werkje van ene Tom Koreman (1915-1943), dat een in het Frans opgestelde korte vertelling & een dertiental door de auteur zelf vervaardigde illustraties bleek te bevatten.

Slechts deels opengesneden, en door mijn gebrekkige kennis van het Frans verkeerd hij op dit moment nog steeds in dezelfde staat. Geen idee dus hoe het afloopt of hoe het ooit begon, maar zo is het leven - hoe kort ook.

 
Ik had dus nog nooit van deze Koreman gehoord, en dat maakt uiteindelijk nieuwsgierig. Een kort onderzoekje leverde vooralsnog het volgende op:


Anton Jan Thomas Koreman werd geboren op 15 december 1915 te Semarang NI.

Hij studeerde klassieke guitaar bij de bekende Spaanse guitarist Pajol en speelde in de jaren dertig in het beroemde ensemble Hot Club de France te Parijs dat onder leiding stond van de niet minder bekende Django Rheinhardt. (Het kan zijn dat hij in deze periode de contacten gelegd heeft die vier jaar na zijn dood zouden leiden tot publicatie van het eerder genoemde le cerfs & la fleur)Hoewel Koreman volgens de overleveringen van nature geen al te strijdlustig persoon was, maakte hij voor de cultuurkamer een uitzondering en trok zich onmiddellijk uit het muziekleven terug. Ondanks vele pogingen om hem op zijn oorspronkelijke keuze terug te laten komen, nam hij een kantoorbaantje aan.

Hij trouwde met Yara Wainstock en betrok een woning aan de Prinsengracht.

Hij raakte via zijn echtgenote betrokken bij het verzet toen hij op haar verzoek een pakje wegbracht & werd aangehouden. Het pakje bleek een revolver te bevatten, waarop hij meteen werd gearresteerd.

Op 1 oktober 1943 is hij te Overveen met 18 anderen gefusilleerd. Zijn vrouw die korte tijd later werd vrijgelaten aangezien ze zwanger was, voelde zich zo schuldig over de dood van haar echtgenoot, dat ze zich uiteindelijk van het leven beroofde.

Bij het NIOD is een reeks van zes sonnetten over het echtpaar Koreman-Wainstock in te zien. De auteur is tot op heden anoniem gebleven.

bron foto's - het verhaal bewaard

Geen opmerkingen: