zondag 27 december 2015

d(b)n 27 XII 2015


(HWC 4)

Wilde van de week even snel iets opzoeken over één van de vele verzetsgroepen uit het noorden des lands, in verband met een lopend onderzoekje naar Bastiaan Jan Ader (1909-1944) voor mijn kort-dag bibliotheek & zit nu tegen een immense papierberg aan te kijken, bestaande uit honderden bio’s, foto’s, krantenartikelen, geboorte- & overlijdensakten van jonggestorven verzetsstrijders. Alsof ik niets beters te doen heb. 
Vreselijk interessant natuurlijk maar je kunt je toch echt afvragen waar het uiteindelijk toe zal leiden. Het kan hier ook nooit eens met mate. Hou me maar vast aan de gedachte dat de poëzie vanzelf weer komt.  
**
Verdiepte me de afgelopen dagen onder andere in het lot van de gebroeders Conijn uit Purmerend, die tezamen met negen andere verzetsmensen bij een Duitse-inval werden opgepakt & uiteindelijk doormiddel van vuurpeloton aan de Amsteldijk (Rozenoord) om het leven werden gebracht.
 
Een inval die in 1947 in het boek Laarzen in Marktstad aan de hand van een illustratie van Jan Sanders herdacht werd.

 
**
In januari 1945 begon Maurits Escher noodgedwongen aan een kroniek, aangezien er grafisch gezien maar niets uit zijn vingers kwam & hij toch iets moest met alles wat er in die periode op hem afkwam.
Hieronder een fragment over de nacht van 18 op 19 januari 1945:


Maar uiteindelijk kunt u deze nacht ook gewoon bij u aan de muur  hangen.
 
 
**
wordt vervolgd

Geen opmerkingen: