zaterdag 9 januari 2010

dagnotities 09 januari 2010



Over zijn strenge cirkels heengebogen
eigent hij zich de middelpunten toe.
Hun trotsch bezit staat in zijn harde oogen.
Hij wordt de mathematica niet moe,

(Gerrit Achterberg - Schaatsenrijder)

zo had het moeten zijn, maar Bokko viel - & daarmede de spanning in het mannentoernooi om de europese titel? - ik hoop vooralsnog op Skobrev & Fabris, maar vrees het ergste. Zoekend naar een passend gedicht over schaatsen, trof het me dat ik geen enkele poem kon vinden die niet gestoeld was op het nostalgische natuurijs - mocht iemand mij in deze tegen kunnen spreken, dan verneem ik dat gaarne.

20.42 - er zijn van die boeken waar een mens echt naar uit kan kijken - vandaag het volgende standaardwerk :



Piet J. Buijnsters - Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie. Boek en prentverzamelaars 1750-2010. Uitgeverij Van Tilt. Gebonden, ca 480 blz. Geïllustreerd, deels in kleur.
verschijningsdatum: maart 2010. winkelprijs: € 45.-

Verzamelen is topsport. Het vergt speurzin, doorzettingsvermogen, geduld en vooral inventiviteit. In de Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie beschrijft Piet J. Buijnsters de tot op heden min of meer verborgen wereld van particuliere boek- en prentverzamelaars. Als pioniers en trendsetters hebben zij met hun collecties altijd de grondslag gelegd voor de publieke musea en bibliotheken. Zij beheren samen eigenlijk een soort schaduw-’Collectie Nederland’, met een zeker zo lange traditie. Na zijn Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat, waarin de handelaren centraal stonden, richt Buijnsters nu de aandacht op de verzamelaars vanaf 1750 tot heden. Hij beschrijft hun passies en teleurstellingen, de opkomst en het verdwijnen van
populaire verzameltrends en ten slotte de confrontatie met internet, die ook in de verzamelaarswereld tot een koerswijziging dwong. Mede op basis van talrijke gesprekken en persoonlijke ervaringen tekent de auteur een profiel van allerlei bijzondere figuren uit heden
en verleden. Met zijn nauwkeurige documentatie en vele foto’s is dit nieuwe standaardwerk uiterst aantrekkelijk voor een breed publiek van geïnteresseerden in de wereld van boek en prent. De Geschiedenis van de Nederlandse bibhiofilie is een boek voor liefhebbers, geschreven door een liefhebber.

Piet J. Buijnsters (1933) is emeritus-hoogleraar achttiende- eeuwse literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is behept met een levenslange fascinatie voor antiquaren en verzamelaars. Naast studies en tekstedities op zijn vakgebied publiceerde hij met zijn echtgenote Lin Buijnsters-Smets een standaardwerk over achttiende- en negentiende- eeuwse kinderboeken en paper toys (bekroond met de Menno Hertzbergerprjs en de G.H. ‘s Gravesandeprjs).

Geen opmerkingen: