woensdag 25 april 2012

De ronde van België

Op het moment wordt de ronde van België verreden. Niet bepaald een ronde die vandaag de dag nog tot de verbeelding spreekt. Dit in tegenstelling tot de periode rond de vorige eeuwwisseling, toen de grote namen uit de Tour de France er serieus hun opwachting kwamen maken om zich vooral in de Ardennen van hun beste kant te laten zien.

Een jaar of twintig geleden kocht ik op het waterlooplein een aantal knipselboeken over deze Ronde.
Waaronder één over de editie van 1912, waarin Henri Pelissier een bloedstollend gevecht leverde met Odile Defraye die pas op de laatste dag in het voordeel van Defraye beslist zou worden. Later dat jaar zou hij overigens ook nog eens de Franse Ronde op zijn naam schrijven, door grote namen als Garrigou en Christophe achter zich te laten.

  De hieronder staande cijfers spreken voor zich. Net zoals in de Tour de France werden ook in de Ronde van België de klassementen opgemaakt aan de hand van een puntensysteem in plaats van de onderlinge tijdsverschillen. Het zo aantrekkleijk en zo spannend mogelijk willen maken van een sport is dus van alle tijden. Waarvan akte

Geen opmerkingen: