maandag 23 december 2013

Het scrotum van Oscar Wilde

Precies 125 jaar geleden sneed Vincent van Gogh een deel van zijn oor af.

Kunstenaars en hun lichaamsdelen. Geen idee of men en er een boek mee zou kunnen vullen maar het deed mij in ieder geval aan onderstaand verhaal denken.

In 1913 arriveerde de engel die Jacob Epstein vervaardigt had voor het grafmonument van Oscar Wilde te Frankrijk, alwaar de beheerder van Père Lachaise het beeld als aanstootgevend bestempelde, aangezien de engel over een enorm paar testikels bleek te beschikken.Na overleg met verschillende bestuurlijke apparaten en toonaangevende kunstinstanties, werd besloten dat Epstein zijn engel dan maar diende te castreren of een groot vijgenblad moest vervaardigen. Hier had de kunstenaar echter geen oren naar.

Uiteindelijk bood de executeur-testamentair uitkomst en werd er een bronzen plaquette voor de gecensureerde zone geplaatst, zodat het beeld in augustus 1914 alsnog onthuld kon worden.

In de decennia die daarop volgde begon het scrotum echter steeds meer te glimmen, aangezien het betasten ervan een terugkerend ritueel in het eerbetoon aan de grote schrijver was geworden, of omdat... Hoe dan ook, het glom dat het een lieve lust was.

Tot twee (mogelijk Engelse) dames het in 1961 zat waren, en er een beitel in zette. Het afgehakte deel werd afgeleverd bij de beheerder van de begraafplaats die het naar verluidt nog enkele jaren als paperweight zou hebben gebruikt.


Geen opmerkingen: