maandag 14 september 2009

Jim Carroll werd zestig



NEW YORK - Jim Carroll, dichter, punkmuzikant en schrijver van 'The Basketball Diaries', is vrijdag op zestigjarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Het autobiografische 'The Basketball Diaries' verscheen in 1978 en was meteen een succes, met name onder studenten. In het boek beschrijft Carroll zijn leven als sportster op Trinity, een dure particuliere school in Manhattan, die hij als zoon van een cafébaas kon bezoeken dankzij een beurs. In 1995 werd het boek verfilmd, met Leonardo DiCaprio in de rol van Carroll.

Voor hij bekend werd met 'The Basketball Diaries' had Carroll al succes als dichter. Al toen hij 16 was werden zijn gedichten gepubliceerd. Titels van enkele van zijn dichtbundels zijn 'Organic trains' (1967), 'The Book of nods' ('86) en 'Void of course: Poems 1994-1997' ('98).

Muzikant

Aan het begin van de jaren '70 maakte Carroll deel uit van de New-Yorkse kunstscene. Hij ging om met mensen als Andy Warhol, Patti Smith en Robert Mapplethorpe. Later in de jaren '70 begon hij, geïnspireerd door het succes van Smith, songteksten te schrijven en richtte hij de Jim Carroll Band op. Om van zijn drugsverslaving af te komen was hij was toen reeds verhuisd naar Californië.

Het in 1980 verschenen debuutalbum van de band, 'Catholic boy', werd lovend ontvangen. 'People who died', waarin Carroll de slachtoffers van de New-Yorkse drugscultuur gedenkt, is het bekendste nummer van die plaat. De groep bracht nog een paar albums uit, die het minder goed deden.

Bron : de standaard

voor meer info betreffende Jim Carroll, zie: http://catholicboy.com/

Geen opmerkingen: