zondag 20 september 2009

Learco Guerra en het wk tijdrijden



Het eerste wereldkampioenschap tijdrijden voor elite renners op de weg werd gehouden in 1994 te Agrigento op Sicilie, alwaar de Brit Chris Boardman zich de eerste wereldkampioen in deze discipline mocht noemen. Tenminste zo melden de annalen ons, maar ergens komt deze eer een Italiaan toe, en wel Learco Guerra.

Het wereldkampioenschap van 1931 te Kopenhagen werd namelijk verreden als tijdrit over een lengte van maar liefst 172 kilometer (andere bronnen maken melding van 170). De UCI nam dit besluit mede omdat in landen als Engeland, Nederland en de Scandinavische landen een verbod gold op massastarts. Op deze manier zouden renners uit die landen meer kans maken, zo dacht men.

Zeventien renners gingen van start, waarvan Guerra veruit de sterkste bleek. Hij deed er 4 uur 53 minuten en 43 seconden over (gem. snelheid 34.727 km/uur) en bleek uiteindelijk 4 minuten en 37 seconden sneller te zijn geweest dan de nummer twee, de Fransman Ferdinand le Drogo.

Pikant detail: de Deen Hansen reed bij de amateurs over de zelfde afstand weer 2 minuten en 50 seconden sneller dan Guerra. Of de beide races onder gelijksoortige omstandigheden zijn verreden durf ik overigens niet te zeggen.

geraadpleegde bron: Wereldkampioen - de strijd om de regenboogtrui (1927-1984) door Wim van Eyle

Geen opmerkingen: