woensdag 23 december 2009

dagnotities 23 december 2009

Het jaar loopt teneinde dus een kleine selectie gemaakt uit de gedichten die ik in het afgelopen jaar geschreven heb, vandaag de tweede :

van Goethe en citroenen

we lagen in het gras & jij
plukte een trein uit de lucht

of beter gezegd
je wees hem aan

want niemand weet
waarheen precies
daar staat nu een fabriek

tenminste
er komt rook uit

---

21.22 - vanavond weer eens de kleine blonde dood uit mijn kastje met Büchiana tevoorschijn gehaald ter herlezing, maar ditmaal niet verder gekomen dan de voorkant. De illustraties van Vladimir Suchanek blijven me fascineren. Op Büchs "De Blauwe Salon" "Goethe & geen einde" & "De taal als blauw" treft men overigens ook werken van Suchanek aan.Suchanek is geboren op 12 februari 1933 in het noordoosten van Bohemen. Hij studeerde in 1954 af aan de Pedagogical University in Praag en in 1961 aan de kunstacademie van Praag. In 1965 werd hij lid van de vereniging van Tsjechische grafische kunstenaars Hollar.

Suchánek concentreerde zich al snel op de kleurenlithografie, een techniek waarin hij nog steeds nieuwe mogelijkheden van expressie weet te vinden. Sucháneks werk is een voortzetting van het symbolisme, een stroming die populair was aan het eind van de 19e eeuw.

meer info over Suchanek treft u onder andere hier

Geen opmerkingen: