dinsdag 25 mei 2010

Bibliotheca Jürgiana - Jacob Israel de Haan op bezoek bij Oscar Wilde

In 1891 ontmoette Oscar Wilde Lord Alfred Douglas, de zoon van de Markies van Queensberry. De beide mannen werden dol op elkaar, ondanks het feit dat Wilde getrouwd was. De vader van Douglas wilde deze relatie beëindigen. In 1895 beschuldigde Queensberry Wilde van sodomie, waarop Wilde in verweer ging en een proces wegens smaad begon tegen de markies. De rechtbank stelde Queensberry echter in het gelijk. Hoewel Wilde de kans had om naar Frankrijk te vluchten koos hij ervoor om dat niet te doen. Oscar Wilde werd gearresteerd en voor twee jaar gevangengezet. Zijn vrouw scheidde van hem en nam met haar twee zoons de achternaam "Holland" aan. Gedurende zijn gevangenschap schreef Wilde een lange brief aan Douglas, die echter pas na zijn dood gepubliceerd werd onder de titel De Profundis.

Door zijn gevangenschap was zijn gezondheid achteruitgegaan en Wilde bracht de laatste jaren van zijn leven in armoede door in ballingschap in Frankrijk waar hij op 46-jarige leeftijd aan meningitis bezweek.



herdruk van The Ballad of Reading Gaol uit 1978. Het origineel werd in 1898 uitgegeven door Leonard Smithers



Eerste druk 1913 (weerslag van zijn bezoeken aan verschillende Russische gevangenissen tijdens zijn reis naar het land van de Tsaar in de maanden juli & augustus 1912)

Maar de Haan beperkte zich niet enkel tot Rusland om een beeld te krijgen van de penitentiaire inrichtingen in het buitenland. Zo kwam ik in het Jacob Israël de Haan nummer van Uitgelezen boeken jaargang 13. nummer 2. 17 september 2009 de hieronderstaande afbeelding tegen, waaruit blijkt dat ook de Engelse inrichtingen door hem aan een nader onderzoek werden onderwerpen.




Toegangsbewijs voor Jacob Israel de Haan voor het bezoek aan de cel van Oscar Wilde in Wormwood Scrub op 12 april 1912. Dezelfde periode waarin hij dus ook het boek in Russische Gevangenissen schreef. Alvorens Wilde in Reading Gaol defenititef zijn straf uit zou zitten, had hij dus in verschillende gevangenissen gezeten waaronder Wormwood Scrub, welke gelegen is in Londen, tussen de Wijken Fulham & Hammersmith.
In de Bundel Liederen wijdde de Haan een tweetal gedichten aan Wilde & Reading Gaol (verzamelde gedichten I 326-331) Dat er dus ook een bezoek aan deze gevangenis heeft plaatsgevonden is aannemelijk.

Geen opmerkingen: