dinsdag 11 mei 2010

Gironotities - Thijs Roks & de eerste Nederlandse deelname aan de GiroThijs Roks werd geboren op 30 november 1930 te Sprundel.

Roks was bij toeval in het wielrennen beland, alleen omdat hij zo vreselijk hard van Sprundel naar zijn school in Breda kon fietsen, werd hem aangeraden een bij een wielervereniging te gaan kijken. ( Dit zou in een ander landschap en een andere tijd net zo goed over Mollema kunnen gaan - die de komende weken Italie doorkruist.)

Van zijn vader kreeg Roks na veel zeuren een roestige racefiets cadeau. Daarmee maakte hij, eerst bij de nieuwelingen en later bij de amateurs, al snel furore. Maar lang duurde zijn status als brodeloos fietser niet, omdat hij geld had aangenomen in de Ronde van Brabant werd hij door de bond als snel gedwongen professional te worden. Roks was toen slechts twintig jaar oud.

In 1951 nam de Belgische ploegleider Lomme Driessens hem in dienst bij Garin. Een jaar later stond Thijs Roks dus aan de start in Milaan. In de eerste etappe van de Giro, naar Bologna, sloegen een paar gevaarlijke klanten op de vlucht. De ploeg van vijfvoudig winnaar Fausto Coppi kon het gat niet dichten, waarna een beroep moest worden gedaan op andere formaties.

Thijs Roks zette zich op kop en dichtte het gat. Omdat hij zo ontzaglijk hard kon fietsen, noemden ze hem de Beer van Sprundel. Deze actie maakte zoveel indruk op Coppi dat die hem een lucratief contract aanbood. Zijn vader verbood de 21-jarige echter naar Italië te verhuizen. Roks zou daar zijn hele leven spijt van hebben gehad.

In 1953 was hij meesterknecht in de Nederlandse ploeg in de Ronde van Frankrijk. Deze ploeg, waar onder andere ook Wim van Est en Wout Wagtmans deel van uitmaakten, won dat jaar het ploegenklassement. Zelf leek Roks in de eerste etappe op weg naar de dagzege en dus de gele trui, maar zijn ontsnapping werd gestuit doordat hij voor een spoorwegovergang moest wachten voor een passerende goederentrein. In het eindklassement van de Ronde eindigde hij op de 29e plek. In 1955 behaalde hij in Valkenburg de Nederlandse titel op de weg. Na zeven jaar profwielrenner te zijn geweest, stapte hij in 1958 over naar de (lagere) klasse van de onafhankelijken.

Na zijn wielercarrière dreef Roks een café in Wernhout. Eind december 2006 werd hij in het ziekenhuis opgenomen na een zware val. Hij overleed enkele weken later op 76-jarige leeftijd.

(bronnen : Wikipedia / artikel B Jungmann - een schouderklopje van Fausto Coppi - Volkskrant 8 mei 2009)

Geen opmerkingen: