zaterdag 23 april 2011

il neige sur liege

Morgen Luik-Bastenaken-Luik - Misschien dat ik op het werk de finish nog even mee kan pikken, maar meer lijkt er jammer genoeg niet in te zitten. Reed zelf ooit (ong. 20 jaar geleden) de kortere, maar zeker niet minder zware variant Tilff-Bastogne-Tlff over 215 kilometer. Maar aangezien ik vandaag de dag reeds begin te verzuren op de eerste de beste brug of viaduct zal ik daar verder niet over uitweiden.

Denkend aan deze klassieker, vooral in deze tropische aprilmaand, schiet me telkens de editie van 1980 te binnen :
Luik-Bastenaken-Luik van 1980 is wellicht de meest dramatische voorjaarsklassieker aller tijden. Toen de renners 's morgens uit Luik vertrokken, leek er weinig aan de hand te zijn: er vielen wat regendruppels uit de grijze lucht en de matige noordoostenwind trok aan. Tot het weer na dertig kilometer dramatisch omsloeg en Luik-Bastenaken-Luik de allure van een overlevingstocht kreeg.

Bernard Hinault, de uitgesproken patron van het peloton, greep de buitengewone omstandigheden (sneeuw, gure zijwind) aan om zich de legende in te rijden. Op tachtig kilometer voor de finish liet hij zijn laatste metgezellen in de steek en richtte, aldus toenmalig Raleigh-ploegleider Peter Post, een ware slachtpartij aan.

Slechts eenentwintig renners haalden de aankomst. Hennie Kuiper, de nummer twee, had bijna tien minuten achterstand op de ontketende Fransman. Kuiper: 'Die dag greep Hinault zijn tegenstanders zo bij de keel dat aan het einde iedereen op sterven na dood was.'
(Belga sport)

***

Of zoals Brel het bedoelde :***

Geen opmerkingen: