dinsdag 12 april 2011

Kijktip - Campert en Keller in films



Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Uitgeverij Bas Lubberhuizen presenteren de vierdelige dvd-box Campert en Keller in Films. De box gaat vergezeld van een exclusieve boekuitgave waarin de schrijver en documentairemaker verslag doen van de ontstaansgeschiedenis van de opgenomen films.

De dvd-box is de vijfde uitgave in de Dutch Documentary Collection van Beeld en Geluid, waarin hoogtepunten uit het oeuvre van Nederlandse documentairemakers op dvd worden uitgebracht.

In deze films reizen Remco Campert en Hans Keller de poëzie achterna. Het Alfabet van Remco Campert is een film als een gedicht, die tot stand kwam door plotselinge invallen van de twee makers. Naar Mozambique! neemt Camperts beroemde gedicht ‘Een neger uit Mozambique’ als uitgangspunt, waarin een optimistisch gevoel prevaleert, ondanks de grauwheid van de naoorlogse jaren. In De Sprong volgt Campert aan de hand van een fotoalbum de route van een Duitse officier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hôtel Hilton is geïnspireerd door een gedicht van Raymond Queneau over een wandeling door Parijs. Het vierdelige Hotel Atonaal beschrijft tot slot in kleurrijke terugblikken een caleidoscopisch beeld van de Vijftigers, die zelf uitvoerig aan het woord komen. Toegevoegd bonusmateriaal bestaat uit korte films over het ontstaan van Sombermans Actie en een In Memoriam van Lucebert.

Remco Campert (1929) schrijft poëzie en proza. Zijn werk werd o.a. bekroond met de P.C. Hooft-prijs.

Hans Keller (1937) maakte televisiedocumentaires als Literaire Ontmoetingen, Het Gat van Nederland, Vastberaden, maar Soepel en met Mate en de Dode Dichters Almanak. Hij kreeg in 2005 de Laurens Janszoon Coster-prijs.

DVD 1
Hôtel Hilton – Hilton Hôtel
De Sprong
Naar Mozambique!

DVD 2
Het Alfabet van Remco Campert
Boekenweek 1985

DVD 3
Hotel Atonaal - Klein Geluk is Geen Geluk
Hotel Atonaal - Sint Helena Komt Later

DVD 4
Hotel Atonaal - Alles Schiet Lekker Op
Hotel Atonaal - Annex
In Memoriam Lucebert

(Bron : Beeld & Geluid)

Geen opmerkingen: