vrijdag 9 oktober 2015

d(b)n 9 X 2015

De afgelopen dagen - bij elkaar opgeteld toch wel een aantal uur bezig geweest in het Brusselse geboorteregister om de exacte geboortedatum van dit heerschap te vinden.


Maar goed je hebt een hobby of je hebt het niet.


Emile Polak werd dus geboren op 1 oktober 1889 te brussel als zoon van Edouard Henri Polak (1862 Brussel) & Betsij Pollux (1858 Rotterdam)van wie hij een Franstalige opvoeding genoot.

Emile werkte als muziekrecensent voor het dagblad Le Soir & verschillende andere periodieken & publiceerde geregeld gedichten die bewondering vonden bij collega's als Emile Verhaeren, Karel van de Woestijne & Helene Swarth.

Zijn debuut Les Sentiers Du Silence, verschenen in 1914 te Parijs, werd dan ook lovend ontvangen. Alle deuren leken voor de jonge dichter open te gaan, maar na een voordracht in den Rotterdamschen Kring (januari 1915) werd hij echter bevangen door roodvonk, waaraan hij enkele weken later op 8 februari 1915 te Rotterdam zou bezwijken.

Zijn tweede bundel Vers la vie, die hij vlak voor zijn overlijden nog had afgerond, verscheen in 1920.

**
**

de naam van het dorp ben ik vergeten
maar dat het in de bergen lag


dat er een pad naar toe liep
& weer terug


de meeuwen denk ik erbij
dat had je mooi gevonden


**

Boekenmarkt in het plaatselijk winkelcentrum:


vertaald prozawerk (1947) van een jonggestorven Friestalige dichter (1907-1943)


Een historisch verhaal voor jongens en meisjes door Henk van Laar met tekeningen van Ger Sligte - Uitgeverij de Nieuwe Wieken Amsterdam 1946


De wereld waarin mijn grootvader ondergedoken zat.


zo'n stukje geschiedenis waar ik dan naar eigen zeggen te weinig van af weet


Daar hoort eigenlijk een foto bij van Bob den Uyl op de racefiets - we zoeken


een indrukwekkend en vaak confronterend fotoboek, maar daarnaast bevat het ook foto's met voldoende zeggingskrachteen mooi gebonden uitgave van een boek dat al ruime tijd op mijn verlanglijstje stond


**

Geen opmerkingen: